Klímaterápia

 A klímaterápia során egy adott földrajzi helyhez kötött éghajlati viszonyokat használják fel gyógyítási célokra. Régen egyszerűen annyit mondtak, hogy levegőváltozásra van szüksége.

Történet

Az éghajlat és a gyógyítás kapcsolatának története hosszú évszázadokra nyúlik vissza. Már Hippokratész (ie. 460 – ie. 377) is felismerte, hogy egyes betegségeknél a tünetek kialakulása, felerősödése jól köthető bizonyos időjárási eseményekhez. Az arab orvos, matematikus és filozófus Avicenna [Ibn Szína] (980 – 1037) ennél is tovább ment. Az éghajlatot patológiai szempontból vizsgálva vont le következtetéseket, többek között a lakóhely megválasztásával kapcsolatosan. Feljegyezték róla azt is, hogy a tuberkulózisban szenvedő betegeket a krétai hegyekbe küldte. Mondhatjuk tehát, hogy Avicenna volt az első, aki egy térség sajátos klímáját terápiás célokra alkalmazta.

Típusai, javallat, ellenjavallat

Két alapvető jellegűt különböztetünk meg a kímélő klímát (nyugodt pihenés) Távol a szennyező- és allergén anyagoktól, valamint a stresszt kiváltó tényezőktől (magas hőmérséklet és páratartalom) ideális környezet a regenerációhoz és az ingerklímát (természetes tényezőkhöz való alkalmazkodás) kiváltó inger lehet az UV-sugárzás, a látható fény, a nagy szélsebesség, az alacsony hőmérséklet.

Tengerparti klíma

Ingerklíma, ahol klímaterápiás szempontból főleg a levegő tisztasága, a mikroorganizmusok csekély száma, az állandó légáramlások, a fény ereje, az egyenletesebb hőmérsékleti viszonyok, az abszolút páratartalom nagysága és a tengeri aeroszolok vehetők számításba A levegőben található parányi tengervízcseppek sótartalma gyulladáscsökkentő, emellett feloldja a váladékot a nyálkahártyán és nedvesíti azt. A sótartalomú, nedves levegő az orron keresztül eljut az alsó légutakba, a légcsőbe, a hörgőkbe (sőt, még a parányi hörgőelágazásokba is.

Javallat

 • légúti-, illetve a bőrbetegségek
 • nyálkahártya regenerálódás

Tavi klíma

 BalatonfüredIngerklíma, A tavak – méretüknél fogva – kevéssé képesek módosítani környezetük klímáját, helyi szélrendszer a tavak mellett csak igen kis mértékben, a nyári időszakban és csak megfelelő helyzetben (frontmentes, anticiklonális időszakban) érzékelhető.

  Javallat, ellenjavallat

 • A konkrét betegségek gyógyítás helyett inkább az testünk edzésére, üdülésre alkalmas.

Pl. Balatonfüred

Magashegységi klíma

 


KékestetőIngerklíma. Általában az 1000 m-nél magasabb hegységekre jellemző. Ilyen magasságban már nem mutatható ki a légszennyezés hatása, 1500 m felett például a házi poratka már nem tenyészik és a pollenkoncentráció is jelentősen lecsökken.

Javallat

 • Idült légzőszervi betegségekre és az ipari porártalom által kiváltott panaszok enyhítésére.
 • A másodlagos vérszegénység, az idegkimerültség
 • Basedow-kór

Ellenjavallat

 • Szívkoszorúér-betegség
 • Korai terhesség esetén.

Hazánkban nincs magashegységi klíma, de a 800 m feletti csúcsok úgynevezett szubalpin klímája ehhez nagymértékben hasonló

Pl. Kékestető, Galyatető

Középhegységi klíma

 


Lillafüred Kímélő klíma, ingerklíma. A 300 és 1000 m közötti hegyes területeken jellemző, hasonlít a magashegységihez, de annál kevésbé intenzív. Mikro éghajlatok is kialakulhatnak a különböző irányú lejtőkön. Az északi fekvésű lejtők hűvösebbek, a levegő páratartalma is magasabb.  A szél felőli oldalak szelesebbek, csapadékosabbak, míg a szélárnyékban lévők szárazabbak, naposabbak. A legtöbb napsugárzást a déli lejtők kapják, itt inkább kímélő klíma alakul ki. Mivel mind az ingerklíma, mind a kímélő klíma megtalálható a középhegységekben, ez a klímatípus a legtöbb betegség kiegészítő kezelésére alkalmas.

  Javallat

 • Vérszegénység,
 • Légcsőhurut
 • Anyagcserezavarok,
 • Idegesség

Pl. Lillafüred (kímélő klíma) szellemi kimerültség esetén ajánlott.

Alföldi klíma

 


GyulaIngerklíma. Jellegzetessége, hogy a napfényes órák száma nagy, a levegő páratartalma kicsi és a csapadék mennyisége viszonylag alacsony; nagy a téli és nyári, éjszakai és nappali hőmérséklet-ingadozás.

Javallat

 • TBC-s megbetegedések
 • vérszegénységi tünetek
 • csontgümőkóros
 • Ellenjavallat
 • Fokozott ingerlékenység
 • Pajzsmirigytúltengés

Pl. Gyula

Kivitelezés

A klímaterápiával szembeni általános elvárás, hogy pusztán a klíma hatására bizonyos betegségben szenvedők meggyógyuljanak, de legalábbis egyes panaszaik enyhüljenek. A kezelési idő minimum 3 hét. Nincs semmiféle különös dolga az embernek, egyszerűen csak ott kel lenni, ott kel élni.

Megjegyzés

Talán ha a klímaterápia szót haljuk nekünk Sissi jut először eszünkbe. Egy rövid részlet az életrajzából:

 

Miután megszületett a trónörökös, akinek nevelését nem bízták rá, nyíltan is fellázadt. 1859-ben elhagyta a császárt, és Madeirára, Korfu szigetére, majd Velencébe utazott, hogy ott egyedül lehessen. Állapota annyira megromlott, hogy állandó hőemelkedése, kínzó köhögése és teljes legyengülése már a közelgő halált sejtette. Orvosa, Skoda doktor azonnali klímaváltozást javasolt, s erre a célra Madeira szigetét jelölte meg, ahol Erzsébet hét hónap alatt visszanyerte egészségét.

Alighogy visszatért Bécsbe, egészsége néhány hónap múlva ismét megrendült. Skoda doktor most Korfu szigetét javasolta. Erzsébet többször is bejárta a szigetet, sokszor fürdött a tengerben, ami akkortájt még ismeretlen elfoglaltságnak számított. A császárnénak annyira megtetszett a hely nyugalma és a gyönyörű kilátás, hogy megvásárolta a villát, melyben lakott, és annak helyén iránymutatásai alapján emelték a klasszicista épületet az Achilleon kastélyt.

Madeira Achilleon kastélyElőző bejegyzés Következő bejegyzés