A víz fizikai tulajdonságainak szerepe a hidroterápiában

 Hogyan tudunk lebegni a víz felszínen, és ha tudunk, akkor miért fulladunk meg, mégis ha nem tudunk úszni?

 

A fiziológiás változásokat befolyásoló tulajdonságok:

  • Sűrűség
  • A felhajtóerő
  • Hidrosztatikus nyomás
  • Viszkozitás
  • Termodinamika

Sűrűség

Ha a víz sűrűségét 1-nek választjuk és bár az emberi test nagy részben (70%) vízből áll, átlagos sűrűsége 0,974. A csontok, az izomok, a kötőszövetek és a szervek együttes átlagos sűrűsége közel 1,1, míg a zsírtartalom, amely magában foglalja mind az esszenciális testzsírt, mind a zsírfelesleget sűrűsége körülbelül 0,9. a férfiak átlagosan nagyobb sűrűségűek, mint a nők.

A felhajtóerő

Archimédesz (Kr.e. 287-212) törvényéből következik. Biztosan mindenki ismeri a régi nótát:

Minden vízbe mártott testkisangyalom!

A súlyából annyit vesztkisangyalom!

Amennyi az általa – kiszorított víz súlya, kisangyalom!

Kissé pontosabban megfogalmazva: Minden folyadékba vagy gázba merülő testre felhajtóerő hat, melynek nagysága egyenlő a kiszorított folyadék vagy gáz súlyával.

Az 1. ábrán feltüntettük hány százalékkal csökken a testünk súlya a merülés függvényében. Egyensúly kb. akkor alakul ki ha nyakig merülünk a vízbe, ekkor a fej súlya egyenlő lesz a felhajtóerővel.

1.ábra


Hidrosztatikus nyomás

A nyomás egyenesen arányos a folyadék sűrűségével és a merülési mélységgel.

A víz nyomása 1Hgmm-rel nő 1,36 cm-ként, vagyis ha a lábunk 125 cm mélyen van akkor a nyomás kicsit magasabb a normális diasztolés vérnyomásnál(80-90 Hgmm) ez segíti  az ödéma felszívódását.

Ellenállás és viszkozitás

. A viszkozitás a folyadék áramlási ellenállásának mértéke. Magas viszkozitású folyadékok, például szirup, lassan folynak. A víz sűrűsége körülbelül 1000-szer viszkozitása pedig 790-szer nagyobb a levegőnél. Mozgás során 12-szer nagyobb ellenállást kell leküzdenünk. ezért a vízben gyakorlatokat végző beteg, ha fájdalmat érez szinte azonnal meg tudja állítani a mozgást (nem lendül túl pl. a válla) ezáltal a komfortérzete nő.

Termodinamika

A víz jó hővezető, hőmegtartó képessége a betegek rehabilitációjában igen sokoldalú, mivel a víz hideg vagy meleg marad, miközben könnyedén átadja hőmérsékletét az elmerült testrésznek. Terápiás célból széles hőmérsékleti tartományban alkalmazhatjuk.

Megjegyzés

Ahhoz hogy a vízben lebegni tudjunk, elvileg elég lenne, ha a lefelé és felfelé ható erők függőlegesen egy egyenesbe essenek, mert ha vízszintesen fekszünk, akkor a testünkre ható erők elkezdenek forgatni. 2. ábra

2. ábra

Ha függőlegesen „állunk” a vízben nyakig merülve a felfelé és lefelé ható erők kiegyensúlyozzák egymást, de ez nagyon labilis helyzet elég egy picit kibillenni és a fenti ábrán látható helyzet következik, be forogni kezdünk.

Az a legjobb módja annak, hogy közömbös, így stabil helyzetet vegyünk fel, ha ráfekszünk a vízre és  a lábunkat kicsit behajlítjuk, ekkor a forgáspont a felfelé és lefelé ható erők központja egy helyre esik. 3. ábra

3. ábra

A vízben való „lebegést” ugyan úgy meg kell tanulni, ahogy az úszást,  mindkét estben fent tudunk maradni a víz félszinén de amíg az előző egy passzív helyzet sokkal inkább függ, a külső környezettől pl. a hullámzástól addig az úszás aktív tevékenység, sokkal jobban uraljuk a helyzetünket. Ha valaki vízbe esik egy hajóról nagyon valószínűtlen, hogy lebegő helyzetet vegyen fel és így maradjon fent a víz felszínen, amíg kimentik (igen csak nagy önuralom kel hozzá).

 

Előző bejegyzés Következő bejegyzés