Víz alatti vízsugármasszázs(tangentor)

A tangentor kezelés egy irányított vízsugárral fürdőkádban végzett masszázs, mely lehetővé teszi egész testünk, végtagunk, izomcsoportunk vagy akár egyetlen izom lázítását tónusának helyrehozását.

Történet

Az előzményeiről nem sokat tudunk, de úgy tűnik, hogy a fürdőben, melyet Nagy Károly építtetett Aachenben, volt egyfajta víz alatti masszázs. Az 1700-as években épült a bécsi Baden közelében Theresienbad, itt már 6 zuhanyzó is található, ahol a termálvíz egy nagy tartályból bőrcsöveken keresztül folyt, amellyel vízsugármasszázs kezelést végeztek. Először a mai készülékeknél is használatos technikát az 1930 évek környékén alkalmazták.

Hatás

Kedvező élettani hatását elsősorban a vízsugár masszírozó, nyomó hatása váltja ki, amely benyomja a bőrt, majd a nyomás elmúltával reaktív (visszaható) vérbőség alakul ki. Az aktuálisan kezelt ponton vérátáramlás növekedést is eredményez. A javuló helyi vérellátás növeli az anyagcserét. A mechanikai hatás a nyirokkeringésre hat, megszűnteti a nyirokpangást, javítja az izomtónust. Ezen hatások révén fájdalomcsillapító hatással is bír.

Javallat:

  • elsősorban az izomzat erejének, anyagcseréjének, rugalmasságának fokozás,
  • mozgásszervi betegségek kezelése,
  • degeneratív elváltozások kezelése, melynél az izomzat erejét növelni kell,
  • fájdalmas myalgiák (izomcsomók) kezelése,
  • vérkeringési zavaroknál,
  • sportsérülések esetén.

Ellenjavallat

Kivitelezés


A 600-800 liter víz kapacitású, un. orvosi kádból a tangentor készülék segítségével kiszívott vizet, megfelelően beállított nyomással, visszavezetik a testmeleg vízzel telt kádban fekvő betegre, és ezzel az irányított vízsugárral masszírozzák a különböző testrészeket. A tömlő végére különböző fejek is szerelhetők, amikkel a masszázs erőssége szabályozható, ezt a készülékkezelő a testrésztől való távolsággal is tudja állítani. Általánosságban az első kezeléseken enyhébb, majd egyre erősebb vízsugárral végzik a kúrát.

Megjegyzés

A Víz alatti vízsugármasszázs, nevének mindkét részén hangsúly van. Ha beállunk egy vízesés alá vagy „gomba” alá valamelyik fürdőben az vízsugármasszázs de nem vízalatti. Legjobban a masszázskádak (jakuzzik) közelítik meg a tangentor kezelést, de ezekben a vízsugár ereje jóval kisebb valamint nagyon nehéz célzottan masszírozni egy testrészt.

Maga a tangentor gép egy szivattyú, ami a vizet folyamatosan szívja és nyomja vissza a kádba.

Az orvosi kád 600-800 literes, kiegészítőket tartalmazhat, amely alkalmassá teszi különböző kezelésekre, szénsavfürdő, elektromos, stb.

 

Előző bejegyzés Következő bejegyzés