Súlyfürdő

A súlyfürdő víz alatti kezelési eljárás. A meleg víz ellazult állapotban tartja a testet, a kívánt nyújtóhatást egyrészt a felhajtóerő miatt lecsökkent testsúllyal másrészt kiegészítő többletsúlyok alkalmazásával érik el.

 Történet

Valószínűsíthető, hogy már Hippokratész előtt is megkísérelték húzással kezelni a gerinc megbetegedéseit. Hippokratész nyújtásos készülékét még alkalmazták az 1500-as években. Itt a rögzített beteget a mellkasára és a medencéjére hurkolt huzalok segítségével nyújtották.

Dr. Moll Károly volt az, aki elsőként alkalmazta a víz alatti húzatásos súlyfürdőt. Az ötletet azok a betegek adták, akik nem nagyon tudtak úszni, ezért inkább csak kapaszkodtak a Tófürdőben. Azonban kiderült, hogy a derékfájásos panaszaik enyhültek. Erről 1953-ban jelentette meg tanulmányát. Az ötletet, hogy a tóban való fürdés közben alkalmazzon húzatást, a különféle „helyreállításos” módszerek adták a főorvosnak. Első kísérletei során erős hevederövre rögzített súlyokat – melyeket direkt erre a célra készített – közben a beteg a korláton vagy egy tutajon lógott a vízben hónaljánál fogva. Az izmok ellazulnak a meleg vízben, a gerinc megnyúlik, így a porcsérv visszahúzódok. Ezeket a folyamatokat a testre ránehezedő hidrosztatikai nyomás is elősegíti.

A módszer továbbfejlesztett változatát fürdőtutajnak hívták. Itt a hónaljtámaszon kívül már egy fejtartót is használtak, így a páciens már 3 ponton van függesztve: a hónaljánál és a nyakánál.

súlyfürdő Hévízen (60 évek)

 Hatás

A nyújtás hatására lehetővé válik a porckorongok eredeti, egészséges állapotának visszaállítása. A súlyfürdő teljesen fájdalommentes, mivel a víz felhajtó ereje ellazult állapotba hozza a testet és nagyon kíméletesen nyújtják a súlyok a gerincet

 Javallat

  • elsődlegesen gerincbántalmak,
  • degeneratív ízületi betegségek,
  • térd-, csípőízületi bántalmak,
  • Porckorong betegségek különböző stádiumai,
  • SPA (Bechterew – kór) korai stádiuma.

 Ellenjavallat

Egypontos, amikor a nyújtás csak a nyakra helyezett függesztőn keresztültörténik,

egypontos felfüggesztés

 Kétpontos, amikor a felfüggesztést két hónaljtámasz biztosítja,

kétpontos felfüggesztés

Hárompontos, amikor a nyaki felfüggesztőn és a két hónaljtámaszon keresztül valósul meg a függesztés.

hárompontos felfüggesztés

A húzatás történhet a beteg önsúlyával, illetve a derékra vagy bokákra helyezett ólomsúlyokkal.

A kezelés során a nyaknál vagy a karok alatt történik a felfüggesztés, és a kedvező eredményhez számos esetben elegendő a test saját súlya. A hatás fokozására 2-5 kilogrammos súlyokat lehet derékra vagy a lábra helyezni, és a kezelés időtartama általában 15-20 perc.

 Megjegyzés

A nyújtásos (trakciós) kezeléseknek számtalan formája létezik. De egyszerűségében és kíméletességében egyik sem veszi fel a versenyt a súlyfürdővel. Németországban, a 80-as években nyujtópadokat alkalmaztak, ez száraz kezelés volt, és maga a szerkezet nagyon bonyolult,(ahogy egy Magyarországra látogató orvos mesélte, nem rossz ez a gép, de ha elromlik, három technikus négy napig szereli, hogy nagyjából helyrepofozzák). Mostanában a „denevérpadok” kezdenek elterjedni.

denevérpad


Előző bejegyzés Következő bejegyzés